Letošní jaro je srážkově nadprůměrné, což je dobře pro přírodu a složitější pro jízdy na kole, pokud člověk nechce pokaždý zmoknout, jako třeba já minule. Po tom dešti se ochladilo a nádherně vyčistil obzor, víkend už byl bez deště, což bylo nutný ze dvou důvodů. V sobotu naši sokolové spolu s hasiči uspořádali na návsi Den dětí, jenž každý rok fotím pro naše webové stránky a v neděli jsem se chystal vyrazit na Černé jezero trasou pod hraničními horami, což se taky povedlo.

Vyjel jsem před půl druhou do Nýrska a za lesním divadlem se dal vpravo nahoru na Horní Polánky a dál až ke Statečku. Jel jsem tudy před dvěma roky 23. října a byla to cesta nepoměrně zajímavější, neboť všechna příroda byla nádherně barevná!

I tentokrát to nebylo špatný, byť do výšky 1 010 metrů po 34 km jízdy si baterka vzala svoji dávku! Ale to už jsem byl u Černého jezera, kde jsem zastihl Šumavláček, takže jsem pořídil pár fotek, další u hotelu Karl na sedle a Hamerskou cestou se svižně spustil přes Hamry (jak taky jinak, když cesta se jmenuje Hamerská) k přehradě a do hospůdky u kempu v Nýrsku.
Důvod svižného tempa byl nasnadě, když jsem vyjížděl, ukazoval teploměr jen 22°C, takže nahoře se dala očekávat teplota o poznání, ne-li o dost nižší! K pršibundě jsem tentokrát přibalil i bundu teplejší, nakonec ale zůstala v batůžku, protože ten pokles teploty byl fakt jen o poznání a dalo se to v kraťasech a tričku a slabém dresu zvládnout – bez velkého zdržování, samozřejmě.

Deset minut po páté jsem si dal na terase hospůdky jednoho Bernarda a to už jsem měl na kompu 55 km. Vracel jsem se přes Bystřici (cestou tam přes Hadravu) a jelo se mi kupodivu dobře a po rovinkách za svý (bez přípomoci), takže mi v baterce zbylo ještě 22 %, na než bych s prvním stupněm ujel ještě 27 km, takže spokojenost. Celkem to dalo 71 km, mapka je tady.