Ve čtvrtek 12. září sice bylo zataženo, ale bez deště. Ten přišel v pátek 13. a v našem kraji byl sice trvalý, ale drobný a jen chvílemi vydatnější. Vysušená krajina vodu pobrala, což se ale nestalo na severní Moravě, kde pršelo už pár dní předem a v oblasti Jeseníků hodně vydatně. Tam se řeky rozlily a jakou nadělaly škodu jsme viděli v denním zpravodajství.
U nás ještě trochu pršelo v pondělí, o den později už silnice oschly a tak jsem se jel podívat, v jakém stavu je Úhlava za Pocinovicemi a v Janovicích – a žádné drama se naštěstí nekonalo, víc vody bylo 5. ledna, kdy taky napršelo víc.

Z Janovic jsem se tentokrát vydal na Týnec, před vesnicí jsem odbočil vpravo a přes Rozpáralku (patří pod OÚ Týnec a je zde 10 objektů), obec Klenovou, Javor a Lehom jsem vyjel na kopec, kde je lavička a vedle z kmene vydlabaná hlava panáka, z jehož frňáku trčí trubka s pitnou vodou. Nejen kvůli výhledu do kraje se zde zastavím pokaždé když tudy jedu, místo mi přijde nabité energií. Tam jsem poseděl a tam končí první část alba. Ve druhé projedeme Strážov a podíváme se do Záhorčič, kde jsem ještě nebyl, ačkoliv kolem odbočky pod Strážovem jezdím už pěkných pár let.