První část alba končí studánkou nad obcí Lehom, odkud jsem se spustil do Strážova k odbočce na zmíněné Záhorčice.

Ještě před začátkem obce jsem objevil místní koupaliště, napájené potokem nebo raději říčkou Jelenkou, která pramení v přírodní rezervaci Městišťská rokle na severním svahu Můstku a z výšky 1115 m. n. m. protéká kolem horských mlýnů směrem k Úhlavě, do které ústí u Janovic. Koupaliště vypadá pěkně a jsou tam i chatky na ubytování, ale dovnitř jsem se nepodíval, snad někdy jindy.
Po dvou kilometrech jsem dojel za Záhorčic na náves, kde jsem natrefil mladou paní s kočárkem a dvěma dětmi a vyptal se na cestu k silnici z Opálky přes Blata a Hodousice, abych se nemusel vracet zpátky.
Je to lesem, cesta celkem schůdná, ale do pěknýho kopce, odpověděla mi. Ukázal jsem na baterii v rámu kola, tak to zvládnete, souhlasila. Poptal jsem se, jak se zde žije a jak lidi, hodně chalup mají chalupáři a jak jsem potom fotil, tak většinou pěkně upravených… rozloučili jsme se a vjel jsem do lesa.
Krpál to byl opravdu bytelný, naštěstí jen něco kolem 800 metrů délky, co mě ale trochu rozladilo byl tmavý mrak nad hlavou, v kopci, v lese, na neznámém místě a ještě zmoknout (byť s pršibundou v batůžku), nebylo o co stát. Mrak se naštěstí odsunul někam jinam a cesta (celkem asi 2,5 km) pak pokračovala po vrstevnici na okraj obce Blata. Dál do Nýrska po silnici několikrát do roka absolvovanou a protože jsem chtěl vidět, jak je naplněná nýrská přehrada, zajel jsem ještě na její hráz. A tam jsem nafotil úkaz, který jsem ještě neviděl. Poměrně klidná hladina odrážela oblačné nebe včetně břehů a kopců na pozadí – to fakt musíte vidět, tak se mrkněte a nekruťte hlavou, proč ten Huspek furt fotí tu přehradu😊!
Dál už jen splav v Nýrsku u koupaliště a pano nad Hadravou a protože mě v pátek a v sobotu čekala práce ve volební komisi naší vesničky, nebyl na další kolo čas. Volby u nás dopadly… no, žádná sláva – tedy jak pro koho, část příštího víkendu bude u nás druhé kolo voleb do senátu.
Celkem to dalo 56 km, mapka je tady.