Šukačka není jen výraz pro jednu z nejkrásnějších činností člověka, ale ta s velkým Š je rozcestí na úpatí pancířského hřebene nedaleko od Onoho Světa, což není místo našeho posledního odpočinku, ale osada s několika chalupami kousek od východní větve silnice z Klatov do Železné Rudy přes Čachrov a Javornou, ta západní vede přes Nýrsko a Hojsovu Stráž.

Šukačka je jedním z vrcholů VKPK ve výšce 880 metrů a vypravil jsem se tam v neděli opět dopoledne, protože měla odpoledne být (a taky byla) tropická vedra.
Nebyla to první cesta k tomuto rozcestí, naposledy jsem tam byl 1.10. loňského roku a předtím na bio kole koncem srpna 2017.
Tentokrát jsem jel přes Dešenice, Děpoltice a Datelov do Městiště, odkud se dá pokračovat po krkolomné cestě zeleně značenou turistickou značkou, anebo se vrátit do Divišovic a nahoru lesem asfaltkou, což je na e-kole celkem hračka.

Na Šukačce jsem pořídil selfie a vydal se podívat do Javorné, osady ležící kousek od zmíněné silnice. Byla to klasická horská vesnice, kdy tady v roce 1938 žilo přes 900 obyvatel, převážně Němců. Ti se taky starají o hroby svých předků u kostela sv. Anny, kde jsem pořídil pár obrázků. Možnost občerstvení žádná, funkční penzion snad jediný…

Vrátit jsem se chtěl někudy spodem, nakonec jsem si v restauraci U silnice dal desítku budvárek (minule Kč 27.-, tentokrát 31,-) a stejnou cestou, ale přes Strážov jsem se vrátil domů. V Janovicích u koupaliště jsem projížděl kolem kolotočů, tak jsem udělal ještě pár fotek – jsou v závěru alba.
Celkem to dalo 71 km, přičemž vedro začalo až po sjezdu od Strážova do Janovice. Mapka trasy je tady.