Když jedeme autem do Klatov, otevírá se na Vráži výhled na město a za ním na hradbu kopců hřebene Plánické vrchoviny. Při pozornějším prozkoumání jeho obzoru (raději z parkoviště na zmíněné Vráži anebo ze sedadla spolujezdce) vyčnívá někde uprostřed špička věže, která
patří k 32 metrů vysokému vysílači Habartice na kopci Barák (706 metrů) a právě tam jsem se vydal v neděli 21. května odpoledne za sice větrného, zato však téměř letního (21°C) počasí.

Už jsem avizoval, že se tam chystám, na menší průzkumnou cestu jsem vyrazil už 4. května a tak jsem jel až do Bezděkova stejnou trasou jako 9. května. Za mostem u hotelu Rual je kousek dál odbočka vlevo ze silnice na modrou značku, po níž vede Svatojakubská cesta Všerubská a dostal jsem se tak polní cestou do Novákovic. Odtud pak do Lomce, Lubů a pokračoval jsem na Sobětice (297 obyvatel s trvalým bydlištěm), Lažánky (17), Kosmáčov (28) a Kydliny (104) až k vysílači.
Zpátky jsem sjel dolů do Habartic (89) a pokračoval nejkratší cestou přes Obytce (221) a Čínov (149 obyvatel) do Lubů, Janovic a Pocinovic.

V závorce za obcí je počet stálých obyvatel a uvádím jej proto, že kromě Obytce, jenž má vlastní obecní úřad, všechny spadají pod Klatovy. Fragmentace je tady daleko menší, než v domažlickém okrese, kde si každá prdelka holt musí hrát na vlastním pískovišti.
S tím souvisí ještě jeden postřeh. V Kydlinách ukazovala dřevěná směrovka DIVADLO dolů k rybníku – tady snad mají vlastní divadlo? Nikoliv, zavítalo sem loutkové divadlo Dolanáček a sehrálo pro děti představení a motalo se tam dost nejen dětí. V několika dalších vesnicích posedávali lidé a grilovali a pokaždé to jich bylo víc, než jedna rodina. Přišlo mi to, že v této jakoby odlehlé oblasti mají k sobě lidé blíž, nežli jinde… no.

Vysílač sám o sobě je impozantní stavba, obehnaná plotem a bytelnou kovovou bránou, klasika naší doby. Fotit tak nějak nebylo co, v albu je pouze jeden obrázek. Kompík ukazoval ujetých 29,9 km a 54 % kapacity baterky – není divu, v protivětru jsem jí nakládal co to dalo. Zato zpátky si pobrala jen 20 %, jalo to samo.

Celkem jsem natočil 65 km, což je letos zatím nejvíc. Mapka je tady, popsané fotky v albu.